Despre meditatie. Introducere la “Cartea de buzunar a zaludului care nu vrea sa faca nimic”

Buddha meditandSunt doua feluri mari si late de meditatie. Primul, cel mai dificil, este de tip arta pentru arta, numit pe vremea comunismului, in bascalie, “meditatia la nemurirea sufletului”. ZEN-ul japonez a fost si este promotorul artei de a sta si a nu face nimic, a nu gandi, a nu conceptualiza, a nu te concentra la nimic. Un haiku (scurta poezie specific nipona) ZEN spune aproape lenevos: “Stai linistit, nu fa nimic, primavara oricum va veni si iarba oricum va creste.”

Deci, practicantul se aseaza in pozitia zazen, in genunchi, isi atinge degetele mainilor si ale picioarelor in pozitiile specifice de conexiune energetica, postura spatelui si a corpului permite chi-ului sa circule liber, armonios, pe Micul Circuit Ceresc, energizand puternic dantien-ul inferior, zona chakrei a 2-a – Swadhisthana, si-si da silinta, fara niciun fel de intentie (alt paradox ZEN), sa-si goleasca mintea de toate, absolut toate gandurile parazite. Avand in vedere ca am practicat indelung meditatia ZEN, v-as putea povesti mult prea mult despre senzatii, perceptii si trairi, dar ar fi relativ inutil, mai intai pentru ca v-as plictisi, iar apoi pentru ca fiecare are experienta proprie. Un singur lucru este comun: e dificil, extrem de dificil sa nu te gandesti la absolut nimic, sa nu-ti treaca nimic prin cap timp de un minut (incercati, va rog, ACUM!), darmite sa reusesti sa faci asta ore in sir.

Al doilea tip de meditatie este cel cu obiect, cu tel, cu tema. Iti stabilesti un subiect de meditatie, ingustand foarte mult “banda de frecvente” la care te conectezi. Cateva exemple: o pilda hristica din Biblie, o intamplare cu talc din viata unui sfant, un subiect care are posibile raspunsuri multiple, o ghicitoare, un eveniment pe care nu-l poti decela in mod rational, o problema punctuala din viata ta etc.

MeditatieO situatie aparte se constituie din tehnicile de meditatie tip New Age, de tip Reiki – meditatia pe Simbol, meditatia de conectare la diverse energii subtile si meditatia cu vizualizare folosita pentru terapie in cazurile grave: cancer, boli autoimune, paralizie. In esenta, metoda este generic simpla, tot secretul stand in obtinerea starii Alfa profunda (emisia creierului la 4-8 Hz) si mentinerea ei cat este necesar pana la primirea, revelarea raspunsurilor.

Intrebarea, cererea trebuie sa fie simpla, cu algoritmi scurti, pentru ca subconstientul tau sa poata face corect “traducerea astrala”, sa o transmita supraconstientului, iar acesta, prin conectare la Biblioteca Domnului Dumnezeu, la Marea Memorie Astrala a Universului, la Cronica Akasha, sa vina cu raspunsul. Ei bine, interesant este procesul raspunsului. Daca intrebarea este simpla, clara, raspunsul decriptat poate avea o multitudine de nuante, manifestari si subtilitati. Apare deci ca necesara invatarea celei de-a treia metode de meditatie, cea de decelare si decriptare a raspunsului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Imagine cod de securitate

*